Utställning, Workshops och Miniseminarier 18/11
Kom och träffa intressanta företag, lyssna på miniseminarieroch skaffa nya kunskaper på KompetensMässan!
Entrébiljett till utställning, workshops och miniseminarier kostar 250 kr och finns att köpa på plats. Ingen föranmälan krävs.
(För dig som redan har en seminariebiljett är dessa aktiviteter självklart helt kostnadsfria)
Programmet uppdateras kontinuerligt fram till mässan, med reservation för förändringar.
Observera att torsdagen den 17 november hålls enbart seminarier, ingen workshop eller utställning
18 november 2016
Tid:
|
Workshop:
|
Hela dagen
|
"WebbTV-föreläsningar med Tommy Iseskog"
Kom och fyll på din kunskap i ämnet arbetsrätt. Vi visar våra populära föreläsningar i vår monter med start varje heltimme.
09.00 Anställningsavtal (30 min)
10.00 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar (45 min)
11.00 Organisatorisk och social arbetsmiljö (65 min)
13.00 Chefens arbetsmiljöansvar (45 min)
14.00 Boksignering av den nya boken Likabehandling och skydd mot diskriminering i arbetslivet
15.00 Uppsägning av personliga skäl (45 min)
16.00 Systematiskt arbetsmiljöarbete (30 min)
16.30 Boksignering av den nya boken Likabehandling och skydd mot diskriminering i arbetslivet
Mässerbjudande: köp boken Likabehandling och skydd mot diskriminering i arbetslivet och få WebbTV-föreläsningen Likabehandling och lönekartläggning utan kostnad.
Klicka här för att få en försmak på föreläsningarna >>
Tommy Iseskog är jurist, universitetslektor, författare, forskare och debattör. Med 250 publicerade böcker och mer än 600 artiklar som publicerats i dags- och fackpress är han Sveriges kanske mest kända författare och konsult inom det arbetsrättsliga fältet.
Tommy Iseskog deltar aktivt i den arbetsrättsliga debatten och han är en uppskattad och ofta anlitad expertkommentator i svensk massmedia.
|
|
9.15 - 9.45
|
"Framtidsspaning"
– Inspireras att tänka utanför ramarna genom att blicka framåt
För 15 år sen var mp3-spelare och digitalkameror någonting nytt, och första mobilen med färgskärm hade just kommit. För de fl esta var det i stort sett otänkbart att Apple skulle bli ett av världens största företag, och krig med drönare fanns bara på fi lm. Google var nystartat och Facebook fanns inte. Hur ser framtiden ut år 2031?
Föreläsare: Peder Berentsen
Läs mer om workshoppen här >>
|
|
10.00 - 10.30
|
"Det sociala arbetslivet"
Får du större frihet att påverka var och när du jobbar? Förväntas du plötsligt vara mer kreativ? Får du större spelrum att utveckla relationen med medarbetare, partners och kunder?
I den digitala transformationens kölvatten ställs arbetslivets förutsättningar på ända. När robotar och algoritmer tar över allt som går att automatisera får människor nya uppgifter. Vi får helt enkelt sköta det som blir över. Allt som är oförutsägbart, kräver uppfinningsrikedom och social förmåga.
Många företag och organisationer sliter hårt med dessa frågor idag. Den nya tiden ställer nya krav. Det räcker inte längre med att strömlinjeforma processer och effektivisera. Plötsligt ska organisationen kunna lyssna, vara följsam och responsiv.
Inte heller företagets kommunikation fungerar som den brukade. Plötsligt är det samtalet på den sociala webben som får genomslag. Och kommer reklamavdelningen på ett slagkraftigt koncept så kan det gå snett om det inte speglar verkligheten i de produkter och den service som levereras.
Ska man kunna hantera de här frågorna måste man först och främst förstå dem. Då kan vi hitta de verktyg och förhållningssätt som hjälper oss att hantera dem.
Revolutionen är inte digital, den är social, och den har just börjat.
Olle Nyström, Content Director, Minnesota – Brand Engagement.
|
|
10.35 – 11.05
|
"Elittänk inom affärsvärlden"
- 7 steg till att prestera på topp när det gäller
Frida Södermark är elitlöpare med en rad SM-titlar på sträckan 100 km och deltar nu i sitt tredje VM i november. Hon är en populär inspirationsföreläsningar på temat inställning och författare till boken "ORKA! Träning och äventyr i vardagen".
Joakim Harping har lång erfarenhet från ledande befattningar på bl.a Svenska Dagbladet, Compass Group och Aftonbladet. Är idag konsult, författare, föreläsare och utbildare inom ledarskap, försäljning, inköp och marknadsföring.
Det finns mycket kunskap inom idrottsvärlden som kan appliceras på affärslivet. Styrkor som kan göra alla bättre och nå elitnivå. En idrottares vardag handlar mycket om träning, tävling, reflektion, energiintag, motivation och ibland motgångar. Hur ser din vardag ut? På jobbet? Denna workshop ger deltagarna möjlighet att hitta egna kopplingar och dessutom få ta del av konkreta exempel på hur man själv kan göra för att prestera på topp.
|
|
11.15 - 11.45
|
"Så får du dina anställda att uppleva förmånerna – 8 myter om pension!"
Presentation av SPPs VD Staffan Hansén som knäcker myterna om pension
Svenska arbetsgivare investerade under fjolåret cirka 200 miljarder kronor i sina anställdas tjänstepensioner. Men det är tyvärr en av Sveriges bäst bevarade hemligheter, trots att det är en förmån! Endast var femte jobbsökande (!) frågar om de får tjänstepension.
Under 30 minuter kommer vi ge dig verktyg som svar på de åtta myterna om pension. Vi hoppas att du ska få en överblick och förståelse för ditt företags större investeringar – de anställdas pensioner.
På SPP skapar vi hållbara och framtidssäkrade pensionslösningar för ditt företag och dina anställda.
|
|
11.30 - 12.00
|
"Bästa storyn vinner"
Workshop med Matts Heijbel
Matts Heijbel brukar kallas Sveriges Mr Storyteller. Det beror på att han sen 1999 arbetat med det som kallas Corporate Storytelling eller Storytelling in and about organizations.
Ingen i Sverige kan mäta sig med de flera hundra uppdragsgivare som han haft. Privat, offentligt och ideellt. Här i Norden och även ute i Europa.
Matts Heijbel har skrivit ett flertal böcker, bland annat Storytelling befolkar varumärket, som nu är ute i en tredje omarbetad upplaga.
Att inte alla tar vara på kulturkapitalet i och kring en organisation är enligt Heijbel obegripligt. Kulturen bärs av berättelser och enligt forskare vid Harvard har människan upp till 21 gånger lättare att ta till sig en story jämfört med en faktarapportering. Och bästa storyn vinner.
I den power-point-fria workshopen visar han några filmade exempel ur sina skördar. Han ger också tips hur man kommer igång.
Det går också att köpa boken Storytelling befolkar varumärket till förlagspris. Du tar en bok och förlaget skickar en faktura.
|
|
11.30 - 12.00
|
"Hälsoprenumeration"
Workshop med Agneta Jensen Söderström
Ett nytt forum inom hälsoområdet med mer kunskap, inspiration och många praktiska verktyg.
Ibland tar uppslagen slut, inspirationen börjar tryta och man har ingen energi kvar. Känns det igen?
Det vill Hälsoprenumerationen råda bot på. Genom att fördjupa sig i ett hälsotema varje termin och ge tips, praktiska verktyg och inspiration, workshop, coaching på distans till hälsoinspiratörer, friskvårdsombud, hälsocoacher och andra medarbetare som arbetar med trivsel- och hälsofrågor så kan man arbeta vidare utan att tappa farten.
Våren 2017 kommer hälsotemat vara ”skratt, glädje & lust” och vi kommer att bygga vårt hälsopussel inom fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande.
Under workshopen presenteras prenumerationens innehåll och hur den stödjer det lokala hälsoarbetet med inspiration, ny kunskap och många praktiska verktyg.
Vill du veta mer – vi ses på workshopen.
Hälsoprenumerationen – ett samarbete mellan KompetensGruppen och SundhetsCoacherna.
|
|
11.30 - 12.00
|
"Visualisera, Engagera, Prestera!"
Miniseminarie med Mats Ljungqvist
Metodios produkter för visualisering är till för ledare som vill utveckla verksamheten tillsammans med sina medarbetare – genom att på ett enkelt och stilrent sätt synliggöra mål, planer och förbättringsarbete på stora tavlor eller TV-skärmar.
Miniseminariet handlar om:
- Stilren visualisering på stora whiteboardtavlor
- Korta möten vid tavlan för att skapa puls i vardagen
- Digitaliserad visualisering
Möt Mats Ljungqvist, som efter åtta år som managementkonsult såg ett behov som lade grunden till Metodio:
"Under alla olika uppdrag jag hade fanns det en gemensam framgångsfaktor - och det var kraften i att visualisera. Samtidigt hade många svårt för att nå hela vägen fram, och att få medarbetarna engagerade. Men med rätt verktyg och enkel metodik så blir det mycket lättare att nå sina mål."
|
|
12.00 - 12.30
|
"Hållbar kompetens -hur då?"
Välkommen till denna workshop där du får veta hur du kan skapa ett effektivt, evidensbaserat och verksamhetsintegrerat system för mätning av kompetenspotential som ligger i linje med affärsmålen.
Alldeles för få företag följer upp de miljoninvesteringar som görs i dess viktigaste resurs, nämligen personalen, och missar därmed chansen till kostnadseffektiv resursoptimering. Hur påverkas NMI (nöjd medarbetarindex) av olika initiativ över tiden och vilka delar i personalens personlighet styr olika nyckeltal? Det finns bra metoder för att ta reda på detta och framförallt: det kan ha en stark positiv effekt på sista raden!
Under denna workshop får du bland annat veta mer om:
- Metoder för att följa upp och realisera talangpotential
- Inspirerande kundcase från bl a ledande nordiskt Kontakt Center
Föreläsare: Michael Wiander, Hucama
|
|
12.30 - 13.00
|
"Det digitala lärandet är dött, länge leve det digitala lärandet!"
Många såg tidigare e-learning som lösningen på det ökade behovet av personalutbildning, nästan lika många blev besvikna. Idag har det skett en revolution och EdTech är det nya svarta. Mängder av företag använder digitalt lärande som ett effektivt verktyg för att kompetensutveckla personal, kunder, samarbetspartners och återförsäljare
- Från plåga till marknadskrav
- Vad tusan har hänt med målgruppen?
- Blended Learning – Halvmesyr eller rätt mix?
- Den nya generationens verktyg för digitalt lärande
- Vilka organisationer bör inte ha en egen online-academy?
Lars Peterstrand har arbetat med utbildning i över 20 år och har idag kapitulerat för framtidens digitala lärande och arbetar som Senior Business Developer hos Learnifier.
|
|
13.00 - 13.30
|
"Öka kollen och minska stressen"
Ju mer koll du har på tillvaron, desto bättre mår du. Men hur skapar man koll i en vardag där det händer saker hela tiden, telefonen ringer och mailkorgen svämmar över?
Medvetet arbetssätt - Direxios metod för att ta kontroll över arbetsdagen - hjälper dig att öka kollen och minska stressen. På seminariet får du tre starka tips som du kan börja använda direkt. Vi garanterar att du får tillbaka din tids-insats inom en vecka om du följer våra råd. Om det inte stämmer får du ett kostnadsfritt återbesök på din arbetsplats.
Föreläsare: Pia Andreason, Direxio
|
|
13.45 -14.15
|
"Optimera din Rekryteringsdesign i att attrahera rätt talanger!"
Allt fler inser att annonsering mot vissa målgrupper ger allt sämre effekt.
* Ska alla företag framöver ha en egen searchavdelning?
* Vilka vägval bör man ta för att säkerställa att rätt kandidater hittar och blir hittade?
* Hur skapas samverkan och vad bör man mäta?
Dessa och fler andra frågor besvarar Markus Koppari med fokus på riktat profileringsarbete.
Markus Koppari är expert på Rekryteringsdesign - organisationsutveckling med fokus på kompetensförsörjning. Han hjälper företag att utveckla och modernisera rekryteringsfunktionen genom att tydliggöra och förenkla arbetssätt och metodik, höja kompetens och förståelse. Allt med affärsmålet i fokus.
|
|
13.45 -14.15
|
"Du måste inte ha en akademisk examen för att bli en framgångsrik ledare och du måste inte vara 30 för att leverera optimalt i ditt jobb, det går inte helt enkelt"
Passion, inspiration, insikt och erfarenhet är inte nödvändigtvis något som är resultatet av en akademisk examen... Detta är ämnen som jag nuddar och lever med exakt varje dag i någon form och med stor glädje i mitt arbete som museichef och curator på ABBA The Museum. Med den rubriken vill jag dyka in i ett antal frågeställningar som exakt alla förr eller senare kommer att behöva tackla.
- Akademisk examen… eller inte!
- I det politiskt korrekta landet Sverige har vi ständigt närvarande känslan av att inte räcka till efter 50. Varför?
- Svenskar börjar prata om pension redan vid 50.. Varför?
- Efter ett helt yrkesliv så har de flesta lärt sig sitt jobb utomordentligt bra. I takt med ålder och erfarenhet så kommer idéer och tankar om process och produktutveckling, inofficiellt mentorskap och andra utvecklingar av arbetet. Varför tas inte detta på allvar och varför tas det inte om hand av arbetsledningen?
- Samhället har enorma vinster att göra på sina 50 + medborgare som fortfarande kan, vill och har så mycket att tillföra i yrkeslivet. Varför görs inte detta när stora delar av västvärlden gör det?
- Med utgångsläge från mitt eget yrkesliv där min så kallade ”karriär" tog extrem fart efter 50+ så vill jag hjälpa till med att ge ”nycklar” till de som vill fortsätta jobba att tro på sin egen kraft, kunskap och erfarenhet. Med eller utan examen så kan ditt ledarskap vara 100 %.
Ingmarie Halling, Museichef och Curator, ABBA The Museum
|
|
14.30 - 15.00
|
"Behåll företagets vassaste medarbetare och gör dem till ambassadörer"
Workshop med Charlotte Hågård
Att attrahera och rekrytera är affärskritiskt men så är även att utveckla, behålla och engagera dina bästa medarbetare! Employer branding räcker inte längre, nu är det Employee Branding som gäller!
Företag lägger mycket pengar, tid och resurser på att attrahera och rekrytera duktiga talanger. Hur gör man för att behålla sina bästa medarbetarinvesteringar? Det får du reda på i denna workshop! Charlotte delar med sig sina bästa tips efter 27 år som karriärutvecklare av tio-tusentals medarbetare och chefer.
Under workshopen får du veta:
- Vad som driver och motiverar talanger idag
- Hur man får ambitiösa medarbetare att vilja stanna kvar
- Hur man får alla medarbetare att behålla engagemanget när osäkerheten inför framtiden är stor
|
|
15.00 - 15.30
|
"Från strikta regler till Dirty tricks"
Workshop med Bo Gustafsson
Vinna – Vinna är en myt som jag tänker dra upp med hela rotsystemet . Tror du fortfarande på den? Du är i så fall inte ensam om den bilden.
Många tror att affärsförhandlingar är ett slags snällhetstävlingar där det gäller att köra lite Vinna-Vinna och mötas på halva vägen. Det finns de som i stort sett oförberedda åker till möten, snackar ihop sig med kollegan på parkeringsplatsen utanför, trots att mycket står på spel – kanske avgörande för företagets framtid. Man förlitar sig i stor utsträckning på sin talang och fallenhet att lösa de uppkomna frågorna.
Varför gör man så? Om det är brist på tid eller förstånd, kommer jag att på ett besvärande sätt förklara.
Det kostsammaste du kan göra är att sänka priset, så gör inte det.
Den gamla devisen ”proffs slår amatörer” gäller både för idrott och i affärer.
Att vara en skicklig förhandlare är också en av nycklarna till goda relationer med andra människor.
|
|
15.30 - 16.00
|
"Stick ut på LinkedIn!"
Workshop med Charlotte Hågård
Det är ditt nätverk som gör dig framgångsrik. Genom en professionell profil på LinkedIn skapar du ditt varumärke inför framtiden på en arbetsmarknad i ständig förändring. Bli Top-of-mind inom ditt yrke, Våga stick ut!
Charlotte delar med sig sina bästa tips från sin bästsäljare ”Stick ut! Bygg ditt personliga varumärke, gör en vinnande LinkedIn-profil”.
Workshopens innehåll:
- Sätt mål och utveckla en strategi för ditt personliga varumärke på LinkedIn
- Bygg upp en attraktiv profil på rätt sätt
- Använd rätt sökord så du blir hittad
- Hitta ditt bästa sätt att sticka ut och skilja dig från mängden
- Bygg upp ditt nätverk på rätt sätt
- Tips och tricks för framgång
- Använd tiden effektivt på LinkedIn
|
Partner
|
|